БАВАРСКИ ПЕРЕК, ВЕРНИОТ ПРИЈАТЕЛ НА ПИВОТО

Сигурно ви здосадило кога ќе нарачате пиво секогаш да ви носат кикирики или чипс како мезе.. Некои пософистицирани локали одат и чекор понатаму со нудење на разни други солени стапчиња, а да не зборуваме пак за малку сирење или маслинки.

Но, еден елемент е целосно запоставен, а е извонреден прилог со пивото, како по неговата важност,така и по популарноста и е рамо до рамо со него. Тоа е перекот, но не било каков, туку голем, а и да не постои таков треба да го измислите. Wiesn Breze!!!Книгите кажуваат дека перекот традиционално се подготвува од тесто со бело брашно и типично е прелиен со смеса од брашно, сол и вода. Може да се најде во многу пекарници во разни форми. Долго време се и дел од кулинарската традиција на просторот на Средна Европа, но поради својот атрактивен изглед и вкус се прошириле по целиот свет. Освен во свеж облик се продаваат и како трајно пециво во кесички.

Тоа што ние во нашите пекарници можеме да го купиме исто така не е тоа за што сакаме да зборуваме во овој текст – Wiesn Breze, односно познатиот баварски перек. Тој е точно четири пати поголем од стандардниот. Wiesnbrezen, Wiesnbrezn, Brezel, Bretzel, Brezl, Breze – тоа се сите варијанти на името под кое може да се најде овој специјалитет, кој освен по величината, карактеристичната форма, боја и мирис препознатлив е и по крупната сол на површината.

Сировините за производство се пченично брашно, вода, квасец, натриумов карбонат, и маснотии. Една од најважните карактеристики на минхенскиот т.е. баварскиот дивовски перек е натопувањето во натриумов хидроксид, поради што Wiesn Breze се вбројува во таканаречени “топени” пецива. Перекот непосредно пред печењето сосема кратко се топи во ладен раствор на натриумовиот хидроксид и тоа се прави со три до пет проценти на натриумов хидроксид растворен во вода.

Тоа на перекот му ја осигурува карактеристичната убава кафена боја и типичен вкус. Со загревањето во печката натриумовиот хидроксид на површината на пецивото реагира со јаглерод диоксидот од воздухот и така настанува натриумов хидрогенкарбонат (сода бикарбона и вода). Постојат многу приказни за настанокот на баварскиот перек. Една германска легенда вели дека го измислил пекарот Фридер од Бад Урах во Германските Алпи во 15-тиот век.

Тој, како што кажува приказната паднал во немилост на својот господар, грофот Еберхард од истото место и требал да биде обесен. Но, грофот така ја ценел неговата пекарска умешност, со тоа што великодушно му понудил исцелување, ако ја изврши задачата која му ја поставил – морал во рок од три дена да направи некое пециво низ кое сонцето ќе сјаело тројно, а на грофот ќе му биде повкусно од било кој леб кој до тогаш го пробал.

Мајсторот ги испробал речиси сите невозможни комбинации, се додека еден ден сопругата не му го попречила патот со скрстени раце и тоа го инспирирало да направи пециво во варирачка форма на осмица, која ја задржала и до денес. Во моментот кога сакал да го стави тестото во печката, на тепсијата скокнала една мачка, па дел од тестото паднал во канта со сода (натриумов хидроксид). Со оглед на тоа дека времето на пекарот истекувало, го ставил и тестото во рерната, а грофот со тоа пециво бил така одушевен што му го подарил животот на пекарот.

Сепак постои верување дека оваа форма е креирана преку римскиот прстенест леб, кој со тек на времето бил издолжен во облик на шестка. Со текот на времето, веројатно се случило да се спојат две такви шестки во денешниот облик на осмица. Имено на латински рацете се нарекувале „braciccum”, односно „brachiatellium”. На старогермански тоа звучело како Brezitella. Посебно во јужногерманската област, каде што постојат бројни католички манастири, перекот станал жртвен предмет, како за новогодишните така и за прославите за крај на жетвите, односно благодарност за плодовите, а трите отвори на перекот се толкуваат како и пресветото Тројство – Отецот, Синот и Светиот дух, Од 14-тиот век перекот е симбол на еснафот на пекарите.

Баварија секако дека го има својот пронаоѓач на перекот – тоа е минхенскиот пекар Антон Непомук Фанебренер, кој работел во кафулето на дворскиот снабдувач Јохан Еилес. Тој своите переци ги топел во шеќерна вода, а наводно еднаш сосема случајно по нив истурил сода бикарбона, која инаку ја користел за чистење на тепсиите. Останатото е историја. Покрај традиционалните баварски колбаси, перекот е исто така еден забележителен момент на тековниот Октобер фест најголемиот пивски фестивал во Германија.

(BARCODE, ДЕКЕМВРИ 2010)

Advertisements
This entry was posted in ТЕКСТОВИ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s